Skvělé houskové knedlíky alá Běla

26. ledna 2010 v 15:29 | ada.cat |  Kočičky vaří
Domácí kynuté knedlíky:
si 350 g polohrubé mouky
na lžičku droždí
asi 2,5 dc vlažného mléka
1 celé vajíčko
trochu soli
dva včerejší rohlíky nakrájené na kostičky.
Do mísy rozdobíme droždí, mírně posolíme a necháme stát, až se droždí rozteče.Přilijeme mléko, přidáme vejce-rozmícháme.Pak přidáme mouku a vypracujeme tak, až se na těstě dělají bubliny.Vmícháme rohlíky.Těsto posypeme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 40 minut.Na prkýnko si poprášíme moukou, těsto rozdělíme na dva díly, vytvarujeme šišky, mokrou rukou uhladíme a vložíme do vroucí vody,kterou jsme předem osolili.Vaříme 20-25 minut, v polovině otočíme.Vyjmeme, hned propícháme a necháme vypářit.Pak krájíme.

Kynutné knedlíky bez kynutí:
asi 350 g polohrubá mouky
sůl
1 vejce
půlka kostky droždí
asi 2,5 dc mléka nebo vody
2 včerejší rohlíky
Nejprve droždí rozdrobíme do lžíce vlažné vody a přidáme špetku cukru a mou.Když vzejde kvásek, zadeláme těsto, nakonec opět vmícháme krájené rohlíky.Hned uděláme dvě šišky a vaříme 30 minut v osolené vroucí vodě.Po vyjmutí můžeme hned krájet.
Knedlíky bez kvasnic s práškem do pečiva:
350 g polohrubé mouky
sůl
2 žloutky a jeden bílek
asi 2 dc vody nebo mléka
rovná káv.lžička prášku do pečiva
2 krájené rohlíky
lžička oleje.
Nejprve smíchat prášek s moukou, pak přidat vše ostatní vymíchat-rohlíky-30 minut ve vroucí vodě.
!!těsto musí být vždy tak tuhé,aby šel tvarovat knedlík, ale víc ne!Tvarujeme mokrýma rukama.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama