Leden 2012

Hraběnčiny řezy

24. ledna 2012 v 17:03 | ada.cat |  Kočičky pečou
  • 4 vejce
  • 15 dkg cukru krupice
  • 25 dkg másla
  • 45dkg polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 6 velkých jablek
  • vanilkový cukr20 dkg cukru do sněhu

Návod k přípravě

žloutky cukr a máslo třeme do pěny,potom hmotu zapracujeme do mouky s pr.do peč.jemně,jako linecké těsto.1/3 těsta dáme do lednice.Ostatní těsto naplácáme na plech s pečícím papírem,nastrouháme na hrubém struhladle jablka a naklademe na koláč.Posypeme vanilk.cukrem,ušleháme sní ze 4 bílků a 20dkg krupicové cukru.Rozprostřeme na jablka a nahpru nastrouháme zase na hrubém struhadle ztuhlé těsto z lednice.Pečeme na 180st.do růžova.
Autor(ka): lidabartova39

Cikánské řízky

24. ledna 2012 v 17:01 | ada.cat
  • 40 dkg kuřecího masa - prsa
  • 4 celá vejce
  • 3 - 4 střední cubule nakrájené na půlkolečka
  • 4 lžíce Solamylu
  • 1 malá lžička soli,pepře a mleté papriky,
  • 1/2lžičky Kari, 1 lžička sojové omáčky

Návod k přípravě

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky dáme do mísa,přidáme všechny přísady,rukama dobře prohněteme a uložíme do druhého dne do lednice.Pečeme placičky ve větším množství oleje.Podáváme s brambory a k tomu čerstvou zeleninu - sal.okurku,rajče,papriku.Mastíme máslem.
Autor(ka): lidabartova39

Levné zapečené špagety

24. ledna 2012 v 16:52 | ada.cat
  • 1balíček špaget
  • 1špagetku konzervu
  • kečup
  • 4vejce
  • sýr
  • sůl

Návod k přípravě

Do vroucí osolené vody dame špagety a uvaříme,poté scedíme.Okapané špagety smícháme se špagetkou,kečupem promícháme a dáme do pekáčku.Zalijeme je rozšlehanymi vejci a navrh dáme nastrouhaný sýr.A pečeme v troubě 30minut a 180st.do zlatova.DOBROU CHUŤ PŘEJE JITKA
Autor(ka): Jituska1978

Zapečené špagety s mletým masem a zeleninou

24. ledna 2012 v 16:50 | ada.cat
Použité ingredience
  • 500g míchaného mletého masa
  • 4 rajčata
  • 1zelenou papriku
  • 1červenou papriku
  • 1žlutou papriku
  • koření na mletá masa
  • podravku
  • olej,tuk,sádlo na smažení
  • špagety( 500g) balíček
  • cihla na posypání

Návod k přípravě

Nakrájíme si rajčata na měsíčky,papriky na menší kostičky.Na oleji,tuku,sádle(podle chuti) orestujeme mleté maso,až se zatáhne přidáme k němu rajčata.Necháme chvíli dusit,až rajčata pustí štávu a mírně se vyvaří,přidáme papriky.Přidáme koření na mletá masa a podravku,můžeme dosolit,dopepřit.Dusíme dokud se nevyškvaří voda a celá směs zhoustne.Mezitím si uvaříme těstoviny a předehřejeme troubu na 150°C.Když jsou těstoviny uvařené,smícháme je se směsí a vše dáme do pekáče.Posypeme nastrouhanou cihlou,já preferuji 45%,má lepší chuť.Vložíme do trouby a zapékáme dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne.Přeji dobrou chuť.
Autor(ka): BiNNo18

Jednoduché jablečné řezy

24. ledna 2012 v 16:45 | ada.cat |  Kočičky pečou

Jednoduché jablečné řezy

Jablečné řezy

Toto jsou jednoduché řezy s jablky a je jich mnoho verzí. Těsto je bez cukru i soli a chutí i strukturou připomíná tažené těsto.My ho máme nejraději hned po taženém štrůdlu.Já už proto, že se nemusí motat, jako klasika.Pokud jsou jablka sama sladká, tak nemusíte ani moc přislazovat, takže je vhodný pro lidi, kteří cukr moc nesmějí.Do náplně si můžete klidně přihodit třeba oříšky atd.Rozhodně řezy nikoho neurazí a vy se zbavíte jablek, která už k jaru nejsou nic moc.Dávka je na koláčovou formu, na klasický plech použijte dvojnásobnou dávku. Plech není potřeba vymazávat.

Publikováno: 05. 05. 2011

Informace o receptu

snadné
45 minut
4 osoby
levné

Použité ingredience

  • Těsto: 140 g hladké mouky
  • 140 g tuku ( Hera
  • Stela atd)
  • 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce vody
  • Náplň: cca 1500g až 2000g jablek
  • skořice
  • vanilkový cukr
  • moučkový cukr(u kyselých jablek)
  • strouhané oříšky

Návod k přípravě

Do hladké mouky rozsekáme tuk, přidáme žloutek, polévkovou lžíci vody a spojíme v hladké těsto.Rozdělíme si bochánek na dva díly. První rozválíme na velikost formy, nebo plechu a pomocí válečku ho na nevymazanou formu přeneseme. Pokryjeme náplní a nahoru dáme druhou rozválenou placku.Propícháme vidličkou a dáme péct cca na 160°C. Jak povrch zrůžoví, je upečeno.Já jsem dělala ze zvyku zvýšený okraj, ale není to nutné.
Náplň: Jablka nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme vanilkový cukr, mletou skořici,popřípadě oříšky, nebo co si dáváte do jablečné náplně nejraději vy.Já dala zbylé nastrouhané oříšky.Ale když tam budou jen jablka, tak je to stejně dobré.Pokud jsou jablka kyselá, je nutné je podle chuti ještě trochu přisladit, do hodně šťavnatých jablek zase přidat třeba trochu strouhanky, nebo mletých piškotů. Ty moje jablka už jsou starší, takže na ně stačily dva vanilkové cukry.Na velký plech všechno 2x. Přeji dobrou chuť.
Autor(ka): leni444

Strakonický jablečný štrůdl

24. ledna 2012 v 16:41 | ada.cat |  Kočičky pečou
  • 420 g hladké mouky,
  • 125 g másla+ 125 g sádla,
  • 10 polévkových lžic studené vody,
  • 2 polévkové lžíce 8% octa,
  • 2 žloutky, špetka soli
  • asi 1500g jablek nakrájených na plátky,skořice,rozinky,
  • vanilkový a moučkový cukr na posypání jablek,
  • osmažená strouhanka na másle,
  • rum a máslo na potření

Návod k přípravě

Postup: Do mouky rozsekáme máslo i sádlo, přidáme žloutky, ocet smíchaný s vodou a solí a vypracujeme těsto, které dáme na cca1-2 hod. odpočinout, ale může být v ledničce klidně přes noc, takže si můžete těsto udělat předem.V mezičase si nastrouháme jablka raději na plátky, nejsou pak tak mokré. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku délky plechu a na šířku cca 30 až 35cm.(nezměřila jsem to) Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme cukrem, skořicí a eventuelně rozinkami a jednu delší boční část těsta přeložíme přes jablka. Na to dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý boční pruh těsta. Dáme na nevymazaný plech a upečeme do růžova ve vyhřáté troubě asi tak na 160-170°C. Ještě horký bohatě potřeme rozpuštěným máslem s rumem a nakonec vychladlý pocukrujeme.
Sádlo a máslo není dobré nahrazovat jiným tukem, protože sádlo dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné. Po zkušenosti doporučuji nedávat jablka přesně na střed, ale kousek od středu, první vrstvu jablek překrýt tím užším a nakonec tím širším,aby ty dvě vrstvy jablek lépe překryl.Tato dávka těsta stačí na 4 nohavice na velkém plechu.Říká se, že když se odkrojí patky, tak že štrůdl tak nevlhne, ale nemám to vyzkoušené, navíc mi je vždycky někdo jako první sní.
Autor(ka): leni444

Pavlův chleba z ošatky

9. ledna 2012 v 15:21 | amalinka11 |  Kočičky pečou
"Pavlův chleba z ošatky" - prostě bomba!!!
SUROVINY
350ml vlažné vody a v ní už zamíchaná 1 polévková lžíce jablečného octa, 3 plné polévkové lžíce chlebového kvásku, 1 polévková lžíce olivového oleje (může být i normální), 1 polévková lžíce sádla (mám takové měkké, takže nerozehřívám a prostě ho jen naberu na lžíci a hodím do vody), 300g hladké mouky, 200g pšeničné chlebové mouky, 100g žitné chlebové mouky, 2 čajové lžičky sušeného droždí, 2 čajové lžičky cukru, 2 čajové lžičky soli, 2 čajové lžičky kmínu
POSTUP PŘÍPRAVY
Ošatka se dá koupit ZDE V PEKAŘSKÉM RÁJI . Koupila jsem si na 1kg chleba oválnou a vyšla mě i s poštovným na 298kč.
Suroviny dáme do formy v tomto pořadí a zapneme program č.6 - těsto (je to program jako na těsto na buchty, prostě jen umíchat a nakynout). Recept jsem upravila tak, že by jste nemuseli vůbec přidávat žádnou mouku a mělo by při hnětení dělat krásnou nelepivou kuličku, pokud se vám přesto bude zdát lepivé, tak přidejte jednu zarovnanou lžíci hladké mouky.
Když je těsto hotové, tak ho vyklopíme na pomoučený vál, pomoučíme vršek těsta, podebereme a hladkou stranou dolů vložíme do ošatky. Někdo těsto ještě propracuje, já to ale nedělám. Ošatku vysypeme celkem dost hladkou moukou (teď už používám hladkou kukuřičnou mouku, se kterou to jde krásně vyklopit...kupuji ve zdravé výživě), obzvlášť, když těsto do ní dáváte poprvé, to není mouka zalezlá ještě v těch spárách a mě se stalo při překlápění, že se mi těsto roztrhlo a vršek zůstal přilepený k ošatce. Vršek těsta poplácáme a lehce dotlačíme do stran ošatky. Pokud máte kilovou ošatku jako já, tak to vychází, že těsto je skoro zároveň s krajem ošatky (asi 1,5cm pod okrajem). Doporučuji ale koupit spíš ošatku na 1,2kg chleba, teď už bych do ní šla taky, ale jestli máte kilovou, tak je to taky v pohodě. Těsto přikryjeme utěrkou a takto necháme kynout hodinku. Těsto vykyne nad ošatku (viz. foto) a po zmáčknutí prstem by se mělo jen zlehka vracet...tak poznáte, že je nakynuté akorát, ale za tu hodinku bude určitě. Poté na ošatku lehce přiklopím plech vyložený pečícím papírem, držím plech i ošatku a pomalu to otočím tak, že ošatka teď leží na plechu na pečícím papíru. Pomalinku ošatku sundávám (opravdu opatrně, aby se mi těsto neroztrhlo) a pak plech okamžitě dám do předehřáté trouby na 180°C a peču 40 minut. Během prvních deseti minut chleba v troubě ještě krásně nakyne a udělám pěkný tvar. Po čtyřiceti minutách z chleba štětečkem ometu dolů mouku a potřu chleba vlažnou vodou. Troubu stáhnu na 160°C, zapnu horkovzduch a peču 5 minut. Po pěti minutách chleba opět potřu vlažnou vodou a takto opakuji ještě jednou. Takže na 160°C peču celkem 15 minut se zapnutým horkým vzduchem. Po vytažení chleba z trouby ho hned zabalím do utěrky (neprat v aviváži) a takto nechám na kovové mřížce vychladnout. A je hotovo.
Poznámka k pečení: Teď jsem to už vychytala, aby chlebík byl krásně křupavý, tak peču 10 minut na 250°C, poté stáhnu troubu na 180°C a peču 30 minut, pak stáhnu troubu na 160°C a peču se zapnutým horkým vzduchem 10 minut, pak ho jednou potřu vlažnou vodou a ještě dopeču se zapnutým horkým vzduchem 5 minutek. Po upečení chleba ihned zabalím do utěrky a dám na mřížku vychladnout. Takhle je naprosto bombový!!!
Nelekejte se, že to při pečení trochu smrdí, to se jen připaluje ta ometená mouka, ale chleba ne, ten je ok.
Vypadá to těžké, ale není. Je možné, že se Vám to napoprvé nepovede jako mě, ale rozhodně nevěšte hlavu, to vychytáte jako já. ;-)
POZNÁMKA: Zbylou mouku v ošatce po vyklopení těsta nechávám. Je už pěkně vlezlá i do těch spár a příště už jen moukou vysypu trochu, ne tolik jako poprvé a ošatka jde pěkně sundat z těsta.
DOBROU CHUŤ A PEČENÍ ZDAR!!!


"Chlebový kvásek" - základ pro vychytaný chleba!!!
SUROVINY
žitná chlebová mouka, vlažná voda
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento kvásek se přidává do těsta na chleba a takto udělaný chleba, pečený v troubě je ten nejlepší, který jsem dosud dělala. Recept na "Pavlův chleba s kváskem" najdete ZDE.
Na přípravu kvásku je potřeba tři dny čas...
1. den: do vyšší (hotový kvásek zvětší svůj objem) misky nebo sklenice dáme 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a zalijeme ji 100ml vlažné vody. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky, přikryjeme utěrkou a takto necháme na teplém místě 24 hodin kvasit.
2. den: do kvásku přidáme 2 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a asi 50ml vlažné vody (nebo tolik, aby to mělo hustotu jako taková kaše)...opět přikryjeme utěrkou a necháme 24 hodin kvasit na teplém místě
3. den: kvásek je hotový a můžeme ho použít do těsta na chleba...do těsta na chleba odebereme 3 polévkové lžíce kvásku a zbytek kvásku dáme do malé misky, přikryjeme víčkem (do víčka uděláme díry, aby vzduch mohl ven) a takto uchováme v lednici...uchováváme to tak proto, protože když třeba za tři dny budeme chtít udělat opět tento chleba, tak do kvásku už jen přidáme 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a vodu dle potřeby (asi 50-60ml, aby byla opět taková kašička), dáme tak na 3-4 hodinky nebo přes noc nakvasit na teplé místo a nemusíme opět čekat tři dny než se nám udělá kvásek, tímto způsobem je za tři hodinky opět hotový. A takto to točíme dokolečka...no, snad mě chápete, pokud něco nebude jasné, napište mi, moc ráda to víc polopaticky popíšu. ;-)
Můj brácha, který žije v Brně si z takto připraveného kvásku vaří pravé krkonošské kyselo. A pokud nejste z Krkonoš, kde se dá běžně kvásek koupit a chcete kyselo uvařit, tak teď už není problém...i já ho zkusím z tohoto kvásku uvařit a dodám recept...jen jak bude čas. ;-)
Tak hurá na bezva domácí chleba!!!

Žižkovský povaleč

2. ledna 2012 v 15:42 | ada.cat |  Kočičky vypráví

Ta kočka, je normální Žižkovský povaleč, ta se nenaučí ani na jméno protože furt chrápe.:-)) Jinak je moc hodná, čistotná a žere normálně, hodně žrala jen první dva dny. Morinka jí už meje ty ospalky,který si ten povaleč neumí umejt sám.
Mnoho za kočky nevyprávím, ale tohle jsem doma ještě neměla. Krásný den všem kočkám i lidem přeje panička .

Sněhurka

2. ledna 2012 v 15:34 | ada.cat |  Kočičky vypráví
Ahojky, jmenuji se Sněhurka a jsem vánoční dárek od paniččiny maminky. Přijela jsem ze stodoly na vsi přímo do Prahy do postele, panička o mě mluví jako o žižkovském povaleči a pán, mi říká Nácíčku.

Paniččina maminka mě slyšela jak brečím u sousedů v uhlí a bála se aby mě tam nezaházeli, nebo nezabili. Zavolala na mě a já jsem opatrně vylezla. Bála jsem se, ale dostala jsem od té paní najíst a pohlazení. Pak mi udělali krabičku na spaní a zavolali mojí paničce, jestli by mě chtěla.

A tak mě 28. 12. 2011 zavřeli do krabice s dírkami, naložili mě do autobusu a odvezli do Prahy. Jestli si myslíte, že jsem byla vyděšená tak to tedy nebyla, celou cestu jsem prospala, já totiž spím velice ráda.

Doma byla ještě jedna kočička, větší a moc na mě vrčela a syčela, ona se mě bála. Dneska si už spolu hrajeme a Morinka mi umývá očička, jak spím, mám stále ospalky a než si je stačím umýt, zase usnu. Jo a nejlépe se spí s pánem.

Krásný Nový rok Vám všem přeje Sněhurka.


Sváteční kotlety na smetaně

2. ledna 2012 v 15:15 | sunny333 |  Kočičky vaří
  • 2 kotlety (ev, řízky)
  • 2 lžíce mrkve nakrájené na maličké kostičky (cca 2 mm)
  • 2 lžíce celeru nakrájeného na maličké kostičky (cca 2 mm)
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • 1 středně velká sterilovaná okurka
  • smetana na vaření
  • sůl
  • hladná mouka

Návod k přípravě

Na tuku orestujeme krátce celer a mrkev. Vložíme naklepané a osolené kotlety. Stáhneme oheń na minimum a za občasné kontroly dusíme pod pokličkou. Maso si pustí šťávu, ale později je potřeba maličko podlévat.
Když je maso měkké, vyjmeme ho aby "nepřekáželo" a základ zalijeme smetanou s dobře rozmíchanou hladkou moukou (já v poslední době dávám smetanu a mléko 50/50).. není to tak tučné.
Necháme provařit. Vsypeme najemno (také 2-3 mm kostičky) nakrájenou okurku. Zamícháme, ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a nebo lžicí nálevu z okurek.. Vložíme zpět maso a prohřejeme. Už nevaříme..
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Autor(ka): sunny333

Křehké kokosky paní Cepkové

2. ledna 2012 v 15:09 | ada.cat |  Kočičky pečou na vánoce
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 25 dkg strouhaného kokosu
  • 2 dkg vanilkového pudinkového prášku
  • 4 bílky

Návod k přípravě

Ve vodní lázni ušleháme bílky, postupně vešleháme cukr a opatrne kokos s pudinkem.
Na pomazaný pečící papír děláme lžičkou kopečky a při 160 stupních je upečeme do růžova

Rarášci

2. ledna 2012 v 14:26 | ada.cat |  Kočičky vaří
  • 2 kuřecí prsíčka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce solamylu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 100 ml světlého piva
  • 2 vejce
  • pepř
  • sůl
  • olej na smažení

Návod k přípravě

Z výše uvedených surovin uděláme těstíčko. Prsíčka lehce naklepeme, nakrájíme na nudličky a vložíme do směsi a necháme nejlépe přes noc uležet.
Pak smažíme na rozpáleném oleji tak, že nabíráme maso i s těstíčkem, tak aby se utvořily medajlonky. Podáváme s hranolky, nebo americkými bramborami.