Říjen 2014

Pizza Margareta

29. října 2014 v 1:59 | ada.cat |  Kočičky vaří
Rozpis surovin na těsto na velkou pizzu:
2 a 1/2 hrnku hladké mouky
1/2 kostky droždí
špetka cukru
1/2 lžičky soli
hrnek vlažné vody
Na obložení:
4 - 5 rajčat, několik lžic strouhaného sýra mozzarella, sůl, lístky bazalky, olej na vymazání plechu a pokapání pizzy.

Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout. Po vykynutí kvásku přidáme zbývající vlažnou vodu a sůl a vymícháme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Uděláme z něho bochánek, posypeme jej moukou a na teplém místě necháme dobře vykynout. Potom těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme válečkem na placky silné asi 4 - 5 mm a okraje prsty vytlačíme. Placky položíme na plechy vymazané olejem, obložíme je a upečeme do zlatova. Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme na plátky a rozložíme na těstovou placku. Doplníme slabými plátky sýra a kořením. Povrch pizzy pokapeme olejem a mírně osolíme. Upečeme v předehřáté troubě.

Švestky

29. října 2014 v 1:33 | ada.cat |  Léčivé účinky ovoce, zeleniny a bylin

Švestky - léčivé plody babího léta

Jistě znáte ten starý trik, když ne a ne uspět tam, kam i král chodí sám.. švestky jsou v takovém případě nad zlato.. a navíc naše tělo doslova nabíjí energií a množstvím nezbytných vitamínů a minerálů..
Tmavomodré oválné plody švestky domácí jsou bohatou zásobárnou látek a po mnoho generací velice ceněným ovocem. Když se řekne švestka, většinou se nám vybaví slivovice, i ta může mít při umírněné konzumaci příznivý vliv na naše zdraví.. avšak nesrovnatelné s konzumací samotných plodů..

Švestky obsahují mnoho vitaminů a minerálů
Švestky nejsou příliš bohaté na vitamin C, zato v nich nacházíme zdroj vitaminů skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k "tabletě B-komplexu". Uveďme si pro příklad vitamin B12 - kabalamin, důležitý vitamin pro krvetvorbu, jeho konzumace je prevencí nebezpečné anémie. Dále např. biotin - vitamin H, který je nezbytný pro látkovou přeměnu v těle a pečuje o zdraví a krásu naší pokožky, vlasů a nehtů.
Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod., pomáhá také udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství síry a zinku.

Všechny jmenované látky jsou nepostradatelné pro zdravé pochody v lidském těle. Švestky byly dříve v jakékoli formě cennou potravinou po celý rok, protože se dají konzervovat hned několika způsoby. V období jara a zimy, s nedostatkem čerstvé zeleniny a ovoce tak sloužily jako zásobárna nedostatkových a zdraví prospěšných látek a v neposlední řadě i zdroj energie.

Švestky jsou spolehlivé projímadlo
Jistě znáte ten starý trik, když ne a ne uspět tam, kam i král chodí sám.. Několik sušených švestek, lehce povařených ve vodě, nebo misku švestkového kompotu, několik lžic hutných povidel a netřeba navštívit lékaře. Švestky jsou přírodním projímadlem z nejspolehlivějších, vhodným i pro děti, podobně jako fíky. Zlepšují peristaltiku střev, které zároveň i čistí a zbavují nadměrného množství tuku. Tím dokonce pomáhají hubnutí, protože zabraňují uložení těchto tuků ve formě nežádoucích podkožních zásob. Dokonce se jim při pravidelné umírněné konzumaci připisuje preventivní účinek proti rakovině střev, velice častému onemocnění následkem nezdravé a příliš tučné stravy.

Zdroj: Byliny.eu



Jablka

29. října 2014 v 1:08 | ada.cat |  Léčivé účinky ovoce, zeleniny a bylin

Bohatá historie jablek



Jabloň domácí je typickým stromem českých a moravských zahrad, pěstovaný v mnoha kultivarech. Pravlastí jabloně je Turkmenistán a Kavkaz. V mytologii má jablko velmi významné postavení. Symbolizuje totiž ženskou sexuální přitažlivost, lásku a plodnost. Dále je spojováno s bohyněmi lásky a plodnosti, například z babylonskou Ištar, řeckou Afroditou a germánskou Idún, ta střežila jablka života. Ten, kdo je snědl, zůstal navždy mladý. Proto byli Ásové, germánští bozi, pořád mladí a stárnout začali teprve ve chvíli, kdy Idúnina jablka ukradl proradný Loki, třináctý z Ásu, spíše démon nežli bůh. A keltský ráj, Avalon, to je přece Země jablek. Pro svůj oblý tvar se jablko stalo i symbolem celistvosti Země a kosmu.


Blahodárný účinek jablek vás překvapí



V lidovém léčitelství se jablka doporučovala k povzbuzení lásky a milostným věštbám. Pro křesťanskou víru se toto ovoce symbolem svodů pozemské žádostivosti, jímž podlehl Adam a Eva. Hebrejci a Egypťané jablko neznali. Lidé odjakživa milovali jabloně a věřili v jejich magickou moc. Pronášeli pod nimi nejrůznější zaříkadla a přání. Děvčata si dávala na Silvestra pod polštář jablka, protože věřila, že o půlnoci spatří ve snu tvář svého budoucího muže. "Naši předkové si jablek velmi vážili a věděli, že pravidelnou konzumací alespoň jednoho jablka denně si udrží pevné zdraví a vyvarují se zdravotním problémům."

Staří bylinkáři se snažili sílu těchto plodů všemožně využít. Ze starých spisů se zjistilo, že například lidem trpícím chudokrevností (nedostatkem železa v organismu) se doporučovalo, aby obden snědli půl kilogramu jablek, do nichž den předtím zarazili železné hřebíky. Oční problémy se léčily přikládáním pečených jablek na víčka. Jablka osmažená na másle nebo přidaná do ovesné či jáhlové kaše posilovala oslabený organismus.

Zdravotní a dietetický přínos jablek je výrazný. Energeticky nejsou vydatná, obsahují až osmdesát tři procent vody a řadu cenných látek. Zvláštností tohoto ovoce je vedle vysokého obsahu vitaminů také podivuhodná schopnost regulovat chod celé řady tělesných orgánů. především posilují imunitní systém, krevní oběh, srdce, cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi. Nejbohatším zdrojem jablka je slupka, obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, karoten, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Značný podíl draslíku, zajišťuje správnou funkci ledvin a činnost svalů. "Vysoký obsah fosforu je prospěšný pro děti a duševně pracující dospělé, poněvadž tento prvek působí na mozkové buňky a zlepšuje paměť."

Jablka jsou výtečným dietním pokrmem. Oboustranně regulují stolici, při zácpě projímají, při průjmu staví. Asi jednu třetinu tohoto ovoce tvoří pektin, který v žaludku bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny a toxické látky (například rtuť a olovo) a odvádí je z těla ven. "Stará moudrost radí, že sníst jedno jablko před spaním nám pomůže lépe usínat a zatímco tělo odpočívá, jablko pohlcuje jedovaté látky. To ocení všichni, ale nejvíce pacienti s kožními neduhy, hemeroidy, jaterními a ledvinovými potížemi, arteriosklerózou, revmatismem a dnou. především tyto šťavnaté plody ale udržují ve výborné kondici střeva. Pektin dále snižuje hladinu krevního tuku a cholesterolu. Má-li pektin účinkovat, musí být syrový. Varem se totiž mění na rosol. Soli kyseliny vinné - vinany - v jablku brání tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech," popisuje paní Simona.

"Jejich pravidelné chroupání působí blahodárně na dásně, čistí a bělí chrup, dokonce odstraňuje zubní plak. To však ale neznamená, že bychom měli zahodit zubní kartáček, tak důkladnou očistu tyto plody zase neučiní."

Japonští vědci jsou toho názoru, že lidé ve stresu, psychickém vypětí a s depresemi si mohou výborně pomoci soustředěným loupáním jablek. Tato činnost prý stimuluje nejrozvinutější oblast mozku a zvyšuje její prokrvení. Když pak ještě slupky sní, obohatí své tělo o potřebné látky, které také přispějí k psychické pohodě.

Naši předkové velmi často používali takzvanou jablečnou dietu, kterou léčili poruchy trávení, těžké záněty střev a žaludku. Během první světové války se léčili vojáci s úplavicí právě touto dietou a s úspěchem ji také tehdejší lékaři aplikovali na těžké záněty střev u malých dětí. "Alespoň dvakrát, nejlépe čtyřikrát do roka bychom si ji měli také dopřát. Spočívá v tom, že tři až pět dní konzumujeme pouze kilo a půl až dvě kila jablek denně (dle hladu) a vypijeme k tomu dva a půl litru čisté neperlivé vody, nic víc. Jestliže používáme kupovaná jablka, odstraníme slupku, protože bude chemicky ošetřená. Nejlepší alternativou jsou domácí jablka či v bio kvalitě. Při této očistě budete mít pocit, jako by vaše zažívací orgány ani neexistovaly. Tímto způsobem tělo zbavíme jedovatých látek a přebytečné vody," vysvětluje paní Procházková.

Při všech formách revmatismu je výborná podzimní jablečná kúra, při níž se po dobu tří týdnů konzumuje kromě běžné stravy jeden kilogram jablek denně. "U těžších forem této nemoci můžeme kúru prodloužit až na sto dní, což ve finální fázi představuje celkovou konzumaci sta kilogramů jablek. Při léčbě jablečnými produkty se v rámci možností vystříháme užívání chemických léků."

U chorob srdce, ledvin, při otylosti a vysokém krevním tlaku alternativní medicína doporučuje pravidelně jednou týdně zařadit takzvaný jablečný den, při kterém se smí jíst pouze jablka v množství dvanácti až patnácti za den. Zase je nutné dát pozor na chemické ošetření. Lidé trpící při odlehčení stravy potížemi či slabou vůlí, mohou přikusovat kousek kvalitního černého chleba.

Dalším pro organismus velmi čistícím prostředkem je jablečný ocet. Ocet z jablečné šťávy obsahuje průměrně pět procent kyselin. Je bohatý na minerální látky - draslík, vápník, fosfor, sodík a většinu stopových prvků. Má příznivý vliv na metabolismus živin. "Při únavě, vysokém krevním tlaku, obezitě, bolestech kloubů a svalů, srdečních potížích, edémech ledvinového a srdečního původu doporučuji tento nápoj: ráno nalačno a večer asi hodinu před spaním si smícháme tři čajové lžičky pravého jablečného octa (nejlépe v bio kvalitě, pozor na takzvané ochucené octy, které jsou z léčivého a nutričního hlediska úplně bezcenné, často až škodlivé) s jednou čajovou lžičkou kvalitního medu a zalijeme třemi dcl čisté neperlivé vody. Pijeme pomalu po douškách."

Alternativní medicína také využívá síly jabloňových květů. Čaj z nich pomáhá při vyčerpanosti organismu, při chrapotu, kašli a horečce, nemocech ledvin, kožních neduzích a zánětech očí. Připravíme si jej tak, že zalijeme třicet gramů čerstvých či sušených květů půl litrem vroucí vody a necháme patnáct minut louhovat. Poté scedíme, nalijeme do termosky a čaj popíjíme po doušcích během celého dne. Nápoj připravujeme denně čerstvý. "Tento čaj můžeme s úspěchem používat jako pleťovou vodu pro osvěžení a regeneraci pokožky."

"Pro inspiraci uvádím ještě několik typů na lahodné a výživné jablečné čaje:"


Čaj z jablečných plátků



Tenké plátky čerstvých či sušených jablek přelijeme vroucí vodou a necháme třicet minut louhovat. Můžeme kombinovat i s jabloňovými květy. Tento čaj působí mírně močopudně a projímavě. "Cenné látky v něm obsažené uklidňují nervovou soustavu. Proto je velmi vhodný pro neklidné a například školou stresované děti, zvláště osladíme-li jim ho medem. Nápoj je možno pít teplý i studený," radí paní Simona.


Lahodný denní čaj



Potřebujeme: 2 díly sušených jablek, 1 díl listů maliníku, 1 díl listu jahodníku, 1 díl listu ostružiníku, 1 díl meduňky, máty či heřmánku (tyto bylinky čas od času střídáme, aby se nevytvořil návyk). Všechny přísady dobře promícháme, nápoj připravíme tak, že jednu a půl polévkové lžíce přelijeme půl litrem vroucí vody a necháme deset minut louhovat, pak scedíme, nalijeme do termosky a popíjíme po douškách během celého dne. "Tento čaj je velmi vhodný i pro děti od šestého měsíce věku, ale musíme jej ředit. Pro děti od půl roku do tří let dáváme jednu čajovou lžičku již hotového čaje do dvou dcl čisté vody. Od tří do pěti let zvýšíme dávku na dvě čajové lžičky již hotového čaje do dvou dcl čisté vody. Starším dětem již čaj ředit nemusíme."

Zvláštním prostředkem je mléčná jablečná syrovátka. Tento nápoj je velmi výživný, zlepšuje chuť k jídlu, podporuje dobré trávení, čistí jazyk a kalnou moč, upravuje stolici, uvolňuje hleny, snižuje horečku, harmonizuje krevní obraz a působí příznivě na celou nervovou soustavu. Je obzvláště vhodný při celkovém oslabení organismu, infekčních chorobách, rekonvalescenci a nechutenství. "Můžeme si ji připravit tak, že smícháme stejné díly mléka, vody a jablečného moštu a vše zahřejeme na devadesát stupňů Celsia. Působením teploty a organických kyselin se mléko srazí a vzniklou směs přefiltrujeme přes čisté plátno. Výrobek užíváme nejlépe vlažný, a to třikrát denně jednu polévkovou lžíci. Pokud se nám zdá kyselý je možno si ho přisladit medem. V chladničce nápoj vydrží tři dny."

Výborných prostředkem, který nás potěší hlavně v zimním období, je jablečný sirup. Podává se při kašli, chrapotu, horečce, protože uklidňuje a celkově posiluje oslabený organismus. Sirup je velmi lahodné chuti a obzvlášť chutná dětem. "Připravíme si ho následujícím způsobem: nakrájíme jeden kilogram jablek na kousky, uvaříme je doměkka v jednom litru vody a pak pečlivě přecedíme. Získáme šťávu, do níž přisypeme dvě polévkové lžíce třtinového cukru nebo pět kostek bílého. Zdravější varianta je přidání jedné polévkové lžíce medu nebo javorového nebo agáve sirupu. Můžeme také použít ječný, rýžový či kukuřičný slad. Vše vaříme na mírném ohni, do té doby, než začne šťáva houstnout. Pak odstavíme, nalijeme do sklenice a uschováme v chladu a temnu. Denně užíváme tři čajové lžičky tohoto prostředku."

Velmi častým způsobem uchovávání jablek, hlavně na venkově, je sušení na takzvané křížaly. Jablka se neloupají, pouze se zbaví jádřinců. Suší se buď na slunci, kamnech nebo v troubě. V zimě bývají oblíbenou a zdravou pochoutkou dětí i dospělých. Na trhu jsou k dostání elektrické sušičky, v nichž si jednoduše a celkem rychle můžeme nasušit nejrůznější druhy ovoce a zeleniny.

"Jako poslední uvádím recept na přípravu velmi lahodného jablečného želé s lipovými květy. Postup je následující: dvě stě gramů lipových květů zalijeme sedm set padesáti ml jablečné šťávy a necháme v zakryté nádobě dvanáct hodin odstát. Poté dobře přecedíme a smícháme v poměru 1:1 s želírovacím přípravkem, dle návodu. Povaříme pět minut a želé naplníme do sklenic. Sklenice obrátíme dnem vzhůru, můžeme je přiklopit utěrkou a necháme vychladnout. Potom je otřeme vlhkou utěrkou."

Jablka jsou i výborným přírodním kosmetickým přípravkem. Můžeme si z nich připravit několik druhů pleťových masek, které nám krásně prozáří pokožku.


Čistící jablečná pleťová maska



Nastrouháme jedno větší jablko a naneseme na obličej a dekolt a necháme dvacet minut působit. Potom dobře opláchneme a pleť ošetříme krémem nebo mandlovým olejem. "Tato maska čistí a stahuje póry, hydratuje pokožku a dodává jí vitaminy," vysvětluje paní Procházková.


Výživná jablečná maska



Jablko nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s jednou lžící zakysané smetany a dvěma kapkami citronu. Naneseme na pokožku a necháme dvacet minut působit. Pak smyjeme.


Protizánětlivá pleťová maska



Oloupeme jedno větší jablko, nastrouháme najemno a vmícháme k němu jednu polévkovou lžíci kvalitního medu. Směs naneseme na obličej a necháme dvacet pět minut působit. Potom opláchneme vlažnou vodou. "Tato maska osvěžuje a má protizánětlivé účinky."


Jablečný obklad



Čerstvě nastrouhané jablko zabalíme do plátna a přikládáme na namoženiny, výrony a modřiny.



Zelná polévka od pana Štrougala

27. října 2014 v 14:40 | ada.cat |  Kočičky vaří
Kuřecí skelet na vývar, já měla zeleninový
2 cibule
2 mrkve
2 stroužky česneku
2 brambory
300 g zelí živého né kysané
plechovka červených fazolí
bobkový list, celý pepř, nové koření, sůl, mletý pepř a kousek másla.

Na másle zpěníme cibulku a nakrájený česnek, zalijeme vývarem, přidáme mrkev zelí a brambory, povaříme do měkka. Pak přidáme propláchnuté fazole, dochutíme peřem a solí, já dala ještě trošičku maggi, vylovíme koření a je to fakt mňamka.


Játrová paštika podle Romana Pauluse

16. října 2014 v 12:14 | ada.cat |  Kočičky vaří

Seznam ingrediencí Pro 4 osoby

  • drůbeží játra 300 g
  • přepuštěné máslo 300 g
  • šalotka 1 ks
  • česnek
  • tymián
  • vejce 3 ks
  • brandy
  • sůl
  • pepř

Příprava

Obtížnost:
Příprava: 20 min Vaření: 30 min Celkem: 50 min
  1. Drůbeží játra očistíme od blanek. Na troše másle orestujeme drobně nakrájenou šalotku a tři stroužky česneku. Přidáme játra a tymián a krátce orestujeme. Podlijeme brandy, vínem Madeira a krátce povaříme. Poté vše rozmixujeme.
  2. Do hmoty vešleháme vejce pak postupně zašleháme zbytek přepuštěného másla. Ochutíme a vlijeme do formy.
  3. Vaříme v troubě s párou při 95°C 15-25 minut nebo ve vodní lázni.



Hamburgery

15. října 2014 v 11:09 | ada.cat |  Kočičky vaří

Hamburger
500 g kvalitního mletého masa (hovězí, já měla namleté plecko)
1 vejce
1 lžička sojové omáčky
1 lžička grilovacího koření
50 g strouhaného sýra
sůl, pepř, chilli
Vytvoříme 4 placičky, které osmažíme na teflonové pánvi skoro nasucho.

V mikrovlnce nahřejeme rozkrojené hamburgerové bulky, natřeme je pikantní paprikovou omáčkou, na to položíme cibulku, sterilovanou okurku nakrájenou na plátky, na to opečený plátek masa, sýr a zalijeme dipem. Přiklopíme druhou půlkou bulky.
Bulky můžeme také ogrilovat, nebo rozpéct na pánvi.

Dip:
2 lžíce majonézy
1 lžíce ostrého kečupu
1 lžička plnotučné hořčice
špetka koření steak sedm pepřů podle chuti na dochucení.
Na oblohu:
Lze použít cibuli, sterilovanou okurku, v sezoně list salátu, rajčátko, okurku, nebo dle vlastní chuti a fantasie co kdo má rád.


Kávový medovník

13. října 2014 v 12:49 | ada.cat |  Kočičky pečou
Na krém:

250 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
2 žloutky
75 g cukru moučky
125 g másla
3 lžičky silné kávy

Na těsto:

80 g cukru krystal
1 vejce
2 lžíce medu
4 lžíce mléka
50 g hery
1/2 sáčku jedlé sody
300 g hladké mouky
Hrst mletých ořechů na posypání

Krém:
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout.
Ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme máslo, postupně zašleháme pudink a macerát silné kávy. Krém dáme do lednice.

Těsto:
Heru, cukr, mléko, vejce a med svaříme za stálého míchání cca 10 minut až směs lehce zhoustne. Sundáme z plotny a do ještě horké směsi zamícháme jedlou sodu. Směs napění.
Necháme zchladnout a poté přidáme mouku. Vytvoříme tuhé těsto, které dáme do lednice asi ne hodinu odpočinout.
Z těsta vyválíme dva pláty a dáme je péct na 150 stupňů na 5 minut.
Pláty překrojíme na poloviny a necháme vychladnout.
Studené slepíme krémem, pomažeme krémem i vrchní plát, posypeme strouhanými ořechy a dáme do ledničky vychladit.




Žabí tlamičky

5. října 2014 v 22:11 | ada.cat |  Kočičky pečou na vánoce
Těsto
250 g másla
1 vejce
250 g hladké mouky
1 lžíce vody

Náplň
150 g strouhaných ořechů
150 g cukru
2 bílky
Postup
Vypracujeme těsto a necháme ho přez noc v lednici odpočinout.
Náplň
Ořechy, cukr a bílky smícháme dohromady.
z těsta vyválíme asi 2 - 3 cm silný plát a vykrájíme kolečka. Doprostřed dáme lžičku ořechové nápně. Přeložíme napůl aby vznikla kapsa a okraje mírně prsty přimáčkneme.
Pečeme na 150 stupńů asi 15 minut dozlatova.


Ořechová srdíčka

5. října 2014 v 21:58 | ada.cat |  Kočičky pečou na vánoce
20 dkg hladké mouky
20 dkg másla (hera, rama...)
20 dkg mletých lískových ořechů
15 dkg cukru
2 žloutky
Vypracujeme těsto, vykrájíme srdíčka která slepujeme kakaovým krémem a zdobíme čokoládovou polevou.



Velmi dobré linecké cukroví

5. října 2014 v 21:53 | ada.cat |  Kočičky pečou na vánoce
40 dkg hladké mouky
20 dkg cukru
25 dkg másla (hera, rama...)
2 žloutky
citronová kůra
vypracujeme těsto, necháme ho v chladu odpočinout.
Vykrajujeme různé tvary a slepujeme pikantní marmeládou.

Kokosové koláčky

5. října 2014 v 21:46 | ada.cat |  Kočičky pečou na vánoce
20 dkg hladké mouky
20 dkg másla
15 dkg cukru
20 dkg kokosové moučky
1 vejce
Vypracujeme těsto, necháme ho v chladu odpočinout. Pak vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a slepujeme je kakaovým krémem, Ppolijeme čokoládou a zdobíme sušenými brusinkami.


Ilšské dortíčky

5. října 2014 v 21:34 | ada.cat |  Kočičky pečou na vánoce
21 dkg hladké mouky
7 dkg cukru
14 dkg tuku ( máslo, hera, rama...)
2 dkg kakaa
4 dkg strouhných ořechů
Vypracujeme hladké těsto a necháme ho odpočinout v chladničce.
Pak vyválíme 5 mm silný plát a vykrajujeme kolečka. pečeme na plechu s pečícím papírem.
Vychladlá kolečka slepujeme máslovým krémem s rumem polijeme čokoládou a zdobíme ořechy, nebo loupanými mandlemi a bílkovou polevou

Masarykovo cukroví

5. října 2014 v 21:09 | ada.cat |  Kočičky pečou na vánoce
30 dkg hladké mouky
20 dkg másla
10 dkg cukru
10 dkg lískových ořechů
2 žloutky
1 lžíce kaka

Ořechy na 1 hodinu namočit do vody.
Pak vypracujeme těsto, zapracujem do něj celé osušené ořechy, uděláme z něj válečky cca 2 cm silné a dáme přez noc do lednice.
Pak krájíme asi centimetrové plátky a klademe je na plech s pečícím papírem.
Horké obalujeme v cukru.

Stoleté vanilkové rohlíčky

5. října 2014 v 20:18 | ada.cat |  Kočičky pečou na vánoce
450 g hladké mouky
250 g hery, másla, nebo jiného tuku do pečiva
150 g mletých vlašských ořechů
150 g cukru
1/2 šálku smetany nebo mléka
Moučkový a vanilkový cukr na obalování

Všechny suroviny sesypeme do mísy nebo hnětače a zaděláme mlékem tak, aby vznikla hladká koule. Já zadělávám všechno v domácí pekárně.
Pak těsto rozkrojím na polovinu, udělám dva válečky, které zabalím do folie a nechám je přez noc v lednici odpočinout.
Pak vytvaruji rukama rohlíčky a na plechu s pečícím papítem upeču asi na 160 stupňů. Ještě horké obaluji v cukru.
Nechám asi 10 dní odležet.


Pikantní utopenci

5. října 2014 v 19:51 | ada.cat |  Kočičky vaří
Deset dobrých buřtů (já používám Zvičinské uzeniny)
Pepř
Velká cibule
3 sterilované okurky
3 - 4 ostré feferonky

Nálev
1 l vody
1/4 l octa
4 dkg soli
7 dkg cukru
12 tablet sacharinu
Krátce povaříme

Na dno sklenice
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky celého pepře
Lžička hořčičného semínka

Buřty oloupeme, podélně rozřízneme a hodně opepříme do řezu vložíme řez okurky a kousek cibule a buřtíka spíchneme párátkem.
Naskládáme do větší sklenice, prokládáme cibulí a feferonkami.
Zalijeme horkým lákem, zekápneme troškou oleje a v uzavřené sklenici necháme nejméně 4 dny uležet.

Kastrolový chleba

1. října 2014 v 12:27 | ada.cat |  Kočičky pečou
220 ml vody
lžíce oleje
lžička cukru
lžička kmínu
hrst semínek slunečnice, sezamu, nebo sekaných vlašských oříšků
220 g směsi selský chléb z lídlu
200 g hladké mouky
půl kostky droždí, nebo sáček sušeného
1 1/2 lžičky soli
Zaděláme v pekárně na program těsto, až vykyne, tak přendáme do vymazaného a moukou vysypaného kastrolu na který dáme předem nahřátou pokličku a necháme ještě aspoň půl hodiny kynout. Pak šoupneme do trouby a na 180 - 200 stupňů pečeme pod pokličkou. dávám si na dno trouby kastrolek s vodou. Po dopečení vyklopím na mřížku a nechám pod utěrkou vystydnout.