Říjen 2015

Vepřová konzerva podle Kocoura

11. října 2015 v 15:24 | ada.cat |  Kočičky vaří

Ingredience jsou velmi jednoduché:
vepřový bůček bez kosti voda, sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list

Postup : do hrnce dám vařit vodu s celým pepřem, novým kořením, solí, bobkovým listem a kůžemi odříznutými z bůčku. Množství vody odhadneme, koření podle chuti.

Bůček nakrájíme na kostičky, napěchujeme do vymytých sklenic a zalijeme uvařeným přecezeným lákem.

Uvařené kůže nakrájíme a do každé konzervy dáme kus kůže na dno a druhý můžeme dát na vrch.

Dáme do zavařovacího hrnce, vaříme minimálně dvě hodiny, druhý den ještě asi hodinu.

Druhá verze se liší tím, že nakrájený bůček jsem restoval v kastrolu, následně přilil vodu s vyvařeným kořením, dal do sklenic a zavařil.
Mohu konstatovat, že při konzumaci se obě verze skoro neliší, takže ta první je jednodušší. Ještě jsem zapoměl na jednu důležitou proceduru a sice výroba etiket.

Autor receptu: kocour12

http://kocour12.blog.cz/1203/recepty-pokracovani-2


A takto se to povedlo mě. Je vynikající, zatím nevím jakou má trvanlivost, u nás zmizela hned druhý den po výrobě. Protože jsem to pouze zkoušela, tak jsem místo bůčku dala plec, je bohužel málo tučná. Tak příště jedu z bůčku a ve větším množství.
Díky Kocoure.

Kaštany

11. října 2015 v 15:13 | ada.cat |  Léčivé účinky ovoce, zeleniny a bylin
Kaštanová tinktura

200g čerstvě nasbíraných kaštanů jemně nastrouhejte a nasypte do láhve.
Zalijte 0,5l 50% lihem a nechtě měsíc louhovat.
Nezapomeňte láhev dobře uzavřít a občas protřepat.
Po měsíci její obsah přefiltrujeme, nalijeme do tmavé láhve a zase důkladně uzavřeme.
To co nám vzniklo je kaštanová tinktura.


Kaštanový gel
150 mililitrů kaštanové tinktury a rozmarýnovým a levandulovým olejem (dvě polévkové lžíce od každého)
3 sáčky želatiny (agar)
Kaštanovou tinkturu smícháme s rozmarýnovým a levandulovým olejem.
Před tím uvaříme želatinu a necháme jí schladit.
Poté vše důkladně společně rozmixujeme a mast nalijeme do uzavíratelné sklenice.
Mast skladujeme v lednici.