Cibule je tradiční lék na nachlazení

2. listopadu 2015 v 16:37 | ada.cat


Nejznámějšími druhy u nás jsou cibule kuchyňská, cibule šalotka nebo cibule zimní. To však neznamená, že jsou jediné, nejen u nás, ale na celém světě existují desítky různých druhů. Bohatým zdrojem vitamínů je pro nás třeba cibule jarní, která se i přes své jméno objevuje na našich stolech téměř po celý rok.

Před krájením cibule se doporučuje namočit prkénko, aby éterické oleje nestoupaly tolik do očí. Vždy je dobré použít ostrý nůž, jelikož pak není nutné na něj tolik tlačit, a nebudou se tudíž neuvolňovat nepříjemné štiplavé složky.

Zajímavost: Latinský název naší cibule je Allium cepa. Rodové jméno Allium údajně pochází z keltského all, což znamená páchnoucí, a druhové jméno cepa je latinský výraz pro cibuli. Z tohoto názvu pochází i české slovo cibule, ačkoli svou definitivní podobu získalo až z německého slova Zibolle.


Tipy: Aby se při smažení či pečení cibule neztratila její křupavost, je vhodné ji při přípravě nesolit. Nepustí tak vodu a zůstane hezky křupavá. Jak mít cibulku krásně zlatavou? Nejlepší je ji při smažení malinko pocukrovat nebo zaprášit moukou. Rychleji pak zhnědne a neztratí na křupavosti. Abychom slzám zabránili, je dobré dát cibuli na chvíli do horké trouby nebo do mrazáku. Také se doporučuje při krájení často oplachovat nůž vodou. Další babská rada radí, dát si při krájení cibule do úst kousek chleba a pomalu jej žvýkat.
Rozpůlená cibule vydrží v lednici až pět dní jako čerstvá, pokud místo řezu potřeme máslem a celou cibuli zabalíme do alobalu.

Pro zdraví Cibule se od pradávna používá jako lék proti chřipce a nachlazení. Napomáhá při trávení, redukuje vysoký krevní tlak a je neopomenutelným pomocníkem při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Ani diabetici by na tuto zdravou zeleninu neměli zapomínat. Podle nových průzkumů chrání cibule žaludek proti rakovině! Bohužel je třeba zmínit i fakt, že pro některé osoby je cibule příliš agresivní či nadýmavá.

Užitečné vlastnosti cibule

Cibule obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a dalších látek, jež jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli je alicin. Je velmi bohatá také na kyselinu listovou, která je důležitá zejména v období těhotenství. Zmiňovaný alicin snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Červené a žluté odrůdy cibule obsahují také sloučeniny, jež snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky. Švýcarští vědci zjistili, že cibule je navíc výbornou prevencí proti osteoporóze.

Proti chřipce
Jako lék na chřipku je osvědčený sirup z cibulové šťávy - cibuli jemně nasekáme a uvaříme spolu se třemi polévkovými lžícemi medu. Tento sirup se pak užívá pravidelně, nejlépe po lžičkách.

Proti nachlazení
V boji se všemi respiračními infekcemi se skvěle hodí směs, kterou vytvoříme ze šťávy z nasekané syrové cibule smíchané s medem. Takto připravenou směs necháme přes noc uležet. Užívá se každé 2 hodiny po jedné kávové lžičce.

Proti oparům
Opar na rtu lze léčit tak, že na postižené místo přikládáme plátek syrové cibule. Musíme však být opatrní, jakmile začneme na rtu cítit nepříjemný pocit, je třeba cibuli ihned odstranit.

Proti zánětům
Cibule pomáhá hojit i hnisající rány. Obvaz potřeme kašičkou z cibule a přiložíme na postižené místo.

Víte, že…
Cibule blahodárně působí na nervový systém. Má účinky jako mírné sedativum, a pomáhá tedy při velkém stresu. Podle výzkumu z roku 2009 konzumace cibule pozitivně ovlivňuje výstavbu kostí a tím působí preventivně proti úrazům, jako je například fraktura kyčle. Obecně cibule zlepšuje obranyschopnost našeho těla. Posiluje žaludek a střeva, a dokonce zlepšuje chuť k jídlu. Je také vědecky dokázáno, že konzumace dvou až tří cibulí týdně redukuje vznik rakoviny ústní dutiny a vaječníků.

Každé tělo daleko lépe rozpoznává živiny a vitaminy přijímané přírodní cestou než formou léků.

Cibule odpuzuje komáry a mouchy, používáme ji buď do přírodního repelentu, nebo akutně jako rychlý lék v případě štípnutí hmyzem (stačí přiložit plátek cibule na postižené místo).

Zdroj: http://www.jakvkuchyni.cz/cibule-je-tradicni-lek-na-nachlazeni-vyzkousejte-ji-jako-sirup/
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama